Heb je geen zin om je wekelijks meerdere malen je in allerlei bochten te moeten wringen in de badkamer voor een paar laarloze benen en/of andere lichaamsdelen. Dan is harsen perfect voor jou! Maar net als elke andere ontharingsmethode heeft natuurlijk zijn voor- & nadelen.
Hier zetten we alles even voor je op een rijtje en kan je zelf kijken of harsen iets voor jou is!
Wat is harsen?
Harsen of wel waxen is een ontharingsmethode waarbij je de volledige haar inclusief haarzakje eruit trekt. Hierdoor duurt het veel langer tot het haartje terug groeit en hoef je dus niet zo vaak te ontharen als met scheren.
Verder voelen gewaxte haartjes na elke sessie een stuk zachter aan en vallen ze steeds minder op. Een doordar de haartjes in verschillende fasen groeien en haarzakjes na verloop van tijd minder tot niet meer werken, worden er minder haartjes geproduceerd na elke sessie en hoeft er steeds minder haar te worden verwijdert.
Kortom, hoe vaker je harst, hoe minder haar er terug groeit en hoe dragelijker de pijn wordt.
Er bestaan verschillende harsmethodes zoals zachte wax, harde wax en sugaring. Elke methode brengt andere voor- en nadelen met zich mee.
Harsen voordelen
Minder onderhoud
Aangezien je de haartjes met wortel en al verwijdert, biedt waxen een relatief langdurig effect. Ze blijven soms tot maar liefst vier weken weg!
Minder en lichtere haargroei
Wanneer de haartjes weer langzaam tevoorschijn komen, vallen ze niet zo op en voelen ze minder stug aan.
Dit komt omdat ze volledig nieuw zijn en een zachter puntje hebben dan haartjes die op de huid zijn afgeschoren. Ze voelen bijgevolg niet als harde stoppels aan, maar als lichte, zachte haartjes. Hello zachte donshaartjes!
Verder is er ook minder haar om te verwijderen tijdens een volgende sessie. Dit komt doordat niet alle haartjes dezelfde groeicyclus hebben.
Ook zal een deel van de haarzakjes na verloop van tijd uitgeput raken en geen nieuwe haartje produceren. (Verwacht echter geen wonderen!)
Snel
Aangezien je met harsstrips meerdere haartjes tegelijk verwijdert gaat het op zich best snel. (Tenzij je begint te knoeien natuurlijk…)
Bye bye aardbeienhuid
Met de zoete smaak van aardbeien heeft een aardbeienhuidje niets te maken. Het gaat hem over de puntjes en pitjes die op je benen ziet na het scheren.
Deze puntjes ontstaan door huideigen oliën, bacteriën en dode huid die verstopt raken in de haarfollikel en vervolgens zwart kleuren bij blootstelling aan zuurstof.
Tijdens het harsen worden de haartjes met haarwortel en al uitgerukt. Kans op verstopping van de follikels is er dus niet meer.(Wil je graag nog meer tips om aardbeienhuid te vermijden? Lees dan dit artikel!)
Harsen nadelen
Auwch!
Eerlijk is eerlijk: waxen is, vooral in het begin, ontzettend pijnlijk. Even op je tanden bijten!
Roodheid en irritatie
Harsen is een ietwat drastische ontharingsmethode waardoor roodheid en irritatie kan ontstaan.
Verkleuring van de oksels
Zelfs al ga je telkens voorzichtig te werk, ontharen blijft altijd stressvol voor je huid. Met name drastischere ontharingsmethodes zoals waxen en epileren kunnen je huid flink irriteren.
Een bijkomend voordeel is dat je deze methodes minder geregeld hoeft toe te passen en je huid meer tijd heeft om zich te herstellen.
Tip! Verkleurt je huid snel? Kies dan voor een zo mild mogelijke ontharingsmethode zodat je de aanmaak van pigment minder stimuleert. Sla dat harsen dus over en kies eerder voor een goed, scherp scheermes.Â
Risico op infectie
Aangezien de haarzakjes geopend zijn, is de net gewaxte huid extra vatbaar voor infecties. Minimaliseer dit met een goede nabehandeling.
Geplukte vogel syndroom
Doordat je haarzakjes openstaan kan je er helaas eventjes uitzien als een geplukte vogel. (Geen paniek, dit is slechts tijdelijk!)
Ingegroeide haren
Waxen en epileren veroorzaken sneller en meer ingegroeide haartjes dan andere ontharingsmethodes, zoals scheren en het gebruiken van ontharingscrème. Tijdens het scheren snijd je het haar dicht bij het oppervlak van de huid af.
Zo creëer je een scherp puntje dat vervolgens makkelijk in de huid prikt en met een beetje geluk recht naar boven groeit. Met harsen trek je de haren echter vanaf de wortel uit de huid. Hierdoor raakt de follikel beschadigd en kan de richting van de groei van het nieuwe haar veranderen.
Nieuwe haartjes missen bovendien ook dat scherp puntje om door het huidoppervlakte te prikken en blijven hierdoor opgesloten onder de huid.
Niet efficiënt voor korte haartjes
In tegenstelling tot een epilator verwijderen waxstrips hele korte haartjes niet zo goed. De haartjes zijn het best 0,5 – 1 cm lang.
Harsen is perfect voor vrouwen die…
Geen overgevoelige huid hebben
Niet overdreven veel geld willen uitgeven
Voor langere tijd van hun resultaat willen genieten
Niet schrikken van wat geknoei
Ziet het ernaar uit dat waxen jou op het lijf geschreven staat? Bekijk dan dit artikel waarin we de verschillende harsmethodes uit de doeken doen!
Zo brengt sugaring bijvoorbeeld minder pijn en ingegroeide haren met zich mee, is harde wax perfect voor de bikinilijn en levert zachte wax minder geknoei op dan harde wax.
Comments